Om mig

Jag har ett brokigt förflutet, bl.a. som

  • utbildare inom IT-branschen (på Ericsson 1997-2000)
  • student med inriktning på statsvetenskap och psykologi (2000-2003)
  • småbarnspappa i Centralamerika (Honduras, 2003-2005)
  • uppsökande socialarbetare (gentemot ungdomar 13-18 år, i omgångar i tre kommuner)
  • projektledare/verksamhetsansvarig för en killjour på nätet (http://www.killfragor.se, anställd på föreningen Män för Jämställdhet, 2008-2013).
  • pappagruppsledare på BVC Knoppen (vintern 2012/2013)
  • arbete med autism som assistent, handledare och föreläsare med erfarenhet av Son-Rise

(Foto: Roger Gustafsson)

Nu arbetar jag som familjebehandlare för socialtjänsten i Södertälje Kommun, ett spännande och utmanande jobb. Detta och mitt familjeliv fyller min tid och jag har svårt att ta konsult- eller handledningsuppdrag som förr.

Under 2013-2015 arbetade jag mest med autism på olika sätt. Med min son, som assistentvikarie i en specialskola (Mora Park i Järna) och som handledare/föreläsare/utbildare för hos Bärkraft Assistans AB (som specialiserar sig på autism och Son-Rise-metoden). Vid sidan av detta erbjöd jag via min egen firma zencoaching och gruppverksamheter.

Mina styrka har alltid varit att jag kan möta folk där de är, ta emot deras berättelser och stötta deras utveckling. Därför känns det som en naturlig utveckling att utbilda mig till zencoach.

I mitt arbetsliv har jag mött människor i många olika livssituationer och förutsättningar. Att uppmuntra dem till lärande, personlig utveckling, att söka hjälp eller till volontärt arbete har gett mig verktyg för personligt ledarskap, både utåt och inåt. Jag har sett hur det personliga och det professionella ofta hänger ihop och ser det som en styrka att kunna möta yrkespersoner på ett mer personligt plan.

Senare års erfarenhet av normkritiskt stöd till unga killar och transpersoner via nätet har gett mig en god förståelse av hur vi från tidig ålder förhåller oss till förväntningar i samhället (som vi införlivar, låter begränsa oss och även bidrar till att återskapa).

Som förälder har jag fått så många vackra insikter. Min son (född 2001) har autism och det varit en gåva att få möta honom och hans utmaningar i detta. Han är en av de mest känsliga och kärleksfulla individer jag vet, men det krävs närvaro och acceptans för att kunna nå fram till honom. Jag har fått bra verktyg för att inse det och stötta hans sociala utveckling genom metoden Son-Rise (läs mer här eller på http://www.autismtreatmentcenter.com). Jag har även hållit föreläsningar/workshops om mitt liv som Son-Rise-förälder, och gör det gärna fler gånger. Du kan läsa mer om mitt föräldraliv i bloggen "Mina äventyr med Mr E" (http://www.jensmalmstrom.se/elias).

(Foto: Anna Agrell, som är zen-coach och mindfulness-instruktör)

Son-Rise och zencoachingen har hjälpt mig komma i kontakt med min längtan efter inre och yttre autenticitet, att våga möta och ta fullt ansvar för allt som är jag (tankar/känslor/behov/längtan/handlingar) i relation till mig och andra. Det är en lång och ibland svår process som kanske aldrig blir färdig, men det blir alltmer naturligt att välja det som känns bra och söka sig bort från det som känns mindre bra. På kort tid har jag t.ex. lämnat Stockholm, heltidsjobbet och stressen bakom mig för ett nytt och lugnare liv i Järna, där min son går i skolan.