Flytta fokus till relationen

Felmeddelande

Notice: Undefined index: bootstrap i fusion_apply_implements() (rad 278 av /storage/content/40/179540/jensmalmstrom.se/public_html/sites/all/modules/fusion_accelerator/fusion_apply/fusion_apply.module).
tisdag, februari 9, 2021 - 16:00

(Foto av Jeremy Bishop på Unsplash)

I den här bloggen möts två till synes olika domäner - klimatomställning och autismbehandling. För mig som fördjupar mig i båda och dessutom är intresserad av mänsklig kontakt och personlig utveckling finns det flera liknande mekanismer och samband dem emellan. En av dem är att vi kan bidra mer till hållbar förändring hos en annan person om vi slutar fokusera enbart på hens beteende och istället börjar prioritera relationen mellan oss.

När jag skulle hitta sätt att hjälpa min son tog det flera år innan jag kunde lämna beteende-fokuset (och konflikterna, och den ständiga stressen över att han sällan passade in socialt nånstans). Jag landade i ett mer relationsinriktat sätt där jag mötte honom där han var och vi kunde därifrån bygga en stark relation samtidigt som vi lektränade kommunikationsfärdigheter. Känslan av separation oss emellan minskade, hans tillit till mig och motivation att utmana sig själv ökade och vi kunde tillsammans röra "vår värld" i riktning mot "den normalstörda världen". För mig var detta perspektivskifte (från beteende till relation) omvälvande på många plan, och verkligen positiv för vår relation och min sons utveckling.

När jag insåg att vi är i en klimatkris började jag med fokus på mig själv, tog mig genom sorgen (och gör det fortfarande gång på gång), hittade glädjen och inspirationen, och började agera i min egen fysiska sfär. Samtidigt mådde jag dåligt över hur nästan alla andra fortsätter att blunda för klimathotet och att leva på ohållbara sätt. Ibland försökte jag påverka genom att övertala / skälla på folk för att de skulle ändra sina beteende (som att resa med flyg, t.ex.), eller inspirera genom att berätta om mina egna förändringar. Det sistnämnda funkade ofta bättre, iaf fick jag bättre respons från de jag pratat med och ibland berättade folk i efterhand att de inspirerats till egna förändringar. Att diskutera eller skälla ledde oftast till att folk backade i skam eller ilska, eller stärkta i sin egen åsikt, och jag gick därifrån med en känslan av separation, frustration och misslyckande. 

Jag har längtat efter att kunna möta andra mer i ett "vi", med acceptans, empati och i relation, och kunna uttrycka mina rädslor eller förslag i kontakt, inte i separation. Att kunna lyssna utan att bli provocerad. Ibland har jag hittat dit, till ett öppnare jag som inte måste förändra den andre utan mer med känslan att vi alla sitter i samma båt och hänger samman, oavsett var vi är i vår syn på klimatet. Och utifrån det, både lyssnat mer och blivit mer lyssnad på.

Kan ni se likheterna? Tänk om vi kunde lära oss av förändringsprocessen i ett autismbehandlingsprogram och tillämpa det i det sociala arbetet för klimatomställning? Om vi på allvar vill stötta andra människor att röra sig från en trygg mental plats till en ny, mer okänd men nödvändig plats? Om vi ser rädslorna och kraven som hinder för att mötas och att röra oss framåt tillsammans. Långsammare i stunden kan tyckas men mer effektivt på sikt. Hur skulle det vara om vi inte bevakade våra värderingar och höll fast stenhårt i våra föreställningar, inte enbart umgicks (online och IRL) med liktänkande, och inte dängde argument i huvudet på den som tänker annorlunda utan verkligen försökte förstå och sätta oss in i dens situation, med nyfikenhet och utan att döma. Hur skulle den andre uppleva oss då? Hur öppen skulle hen vara för att lyssna på oss? Hur öppna kan vi vara att lyssna på henom?

Detta är något jag vill utforska! Och det ska jag.  :-)

I mars börjar jag en online-utbildning med engelska klimatcoacher, och vad jag sett hittills av materialet och vad de kommunicerat är det just detta de vill fokusera på.

To be continued...

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <p> <font> <a> <em> <center> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <img> <iframe><div><video>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Denna extra säkerhetsfråga gör så jag slipper spam-mejl. Tack för din förståelse! :)