Om mig - bakgrund, erfarenheter och passioner


Bild på Jens

 • Högskolestudier inom statsvetenskap och psykologi
 • Utbildare inom IT-branschen
 • Småbarnspappa i Honduras, Centralamerika
 • Pappa till en kille med autism (född 2001)
 • Projektledare/verksamhetsansvarig för Killfrågor.se, en killjour på nätet (numera Killar.se)
 • Certifierad coach inom Zen Coaching-nätverket (sen 2013)
 • Pappagruppsledare
 • Socialarbetare (uppsökande arbete med ungdomar och familjebehandling)
 • Assistent, handledare och föreläsare inom autism, senare även som lärare på intensivkurser tillsammans med Allt Om Autism
 • Improteater-aktör i Spektro Playbackteater
 • Klimatcoach och omställningsentusiast

Under mitt tidigare yrkesliv har olika röda trådar och intressen kopplats samman efterhand.

Min son (född 2001) har autism och att få följa och stötta honom i hans utmaningar har varit mitt livs största gåva. Genom honom har jag lärt mig om närvaro, acceptans, motivation, och om lekens och tankens kraft. Jag har funnit bra verktyg på vägen, t.ex. Power Dialogues (en sokratisk dialogform som hjälper en ifrågasätta begränsande föreställningar) och Original Play. Glädje, lek och autism har blivit tätt sammankopplade för mig, och tillsammans med mina själsfränder i Malmöbaserade Allt Om Autism håller vi fyradagars intensivutbildningar för familjer med barn med autism. Som familjebehandlare, framför allt i arbetet med familjer med barn med speciella behov, har dessa erfarenheter kommit till nytta. Framför allt vet jag vilka kontraster det kan innebära att ha ett barn med autism. Allt från djup förtvivlan till oändlig tacksamhet. Jag brinner för att stötta andra föräldrar att hitta ett mer lekfullt och avslappnat förhållningssätt gentemot sina barn med autism.   

I arbetet med Killfrågor.se kopplades intresset för IT, socialt arbete med ungdomar och maskulinitetsnormer ihop. Som projekt- och verksamhetsledare, och utbildare / handledare för volontärer som chattade med unga killar och transpersoner lärde jag mig mycket under ett par intensiva år.

Intresset för personlig utveckling och meditation ledde till Zen Coaching, en kraftfull mix av traditionell coaching, nonviolent communication och zen- och mindfulnessinspirerad meditation. Nuet och verkligheten expanderade och fördjupades, och jag insåg att förändring kan komma av sig själv, eller åtminstone mycket mer friktionsfritt, när vi verkligen lyssnar inåt och har kontakt med vår inre längtan.

De sista årens uppvaknande kring klimatkrisen vi står inför har lett till att jag skalat ner och ställt om på många sätt. Jag äter veganskt och ekologiskt, odlar mycket eget, konsumerar mindre, flyger inte och försöker matcha bilkilometer mot löpkilometer. Alla kan vi göra något på det personliga planet, men det räcker inte. Stora politiska och systemiska förändringar behöver ske snabbt, och alla behöver skifta mindset, samarbeta på nya sätt och lämna det gamla bakom sig, hitta en ny relation med livet här på jorden. Så ser jag det i alla fall! Detta kan kännas stort, komplext och skrämmande, men också spännande och utvecklande. Jag vill vara en positiv och optimistisk kraft som bidrar till denna gigantiska omställning. Under 2021 utvecklade jag i samarbete med Klimataktion coachingmetoder för ideella (volontära) klimatcoacher och utbildade en första kull som nu erbjuder 1-3 gratis coachingsamtal för den som vill ha ett hållbart liv och klimatengagemang. Jag är även aktiv som professionell klimatcoach. 

Järna är min bas men jag verkar i hela Stockholmsregionen, och för längre uppdrag tar jag gärna tåget till er. Onlinesamtal funkar oftast också.

Jag hoppas denna resumé ger en någorlunda klar bild av mig. Du är välkommen att ställa frågor annars!