Vår egen resa

Felmeddelande

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i menu_set_active_trail() (rad 2405 av /storage/content/40/179540/jensmalmstrom.se/public_html/includes/menu.inc).

Liksom många andra föräldrar till autistiska barn har jag och min sons mamma gått genom olika stadier och känslor. Förnekande, sökande efter förklaringar och lösningar, sorg och utmattning...

Vår son E (född 2001) har autism och FG-syndrom, lindrig utvecklingsstörning och CVI (hjärnsynskada). Han är en väldigt utåtriktad och kontaktsökande kille, som pratar mycket och gärna, och vi trodde först inte att han var autistisk. Det passade inte med våra föreställningar om autism. När han fick diagnosen 2007 var det ändå skönt att kunna ställa in sig på det och söka experthjälp, metoder och pedagogiska miljöer som passade hans och våra behov.

Vi gick i samtal med experter på habiliteringscenter, testade under ett år TBA (Tillämpad Beteende-Analys) med en entusiastisk handledare och använde oss av PECS-bilder och sociala berättelser. Under vår tid med TBA såg vi en del resultat, speciellt när vi körde intensivt under ett par veckor kring toalettbesök. Efterhand tröttnade vi och E dock på att träna kring olika beteenden, speciellt som det alltmer uppstod konflikter kring belöningarna.

Alla metoder hade sina poänger och gav vissa framsteg, men vi saknade ett helhetstänk. Det kändes som att vi blev beroende av professionella för att kunna se nästa steg i träningen med E. För mig kändes det också viktigt att fokusera på allt positivt som jag såg hos E.

För ett par år sedan upptäckte vi metoden Son-Rise (som beskrivs mer under rubriken ovan), som har hjälpt oss på många plan när det gäller vårt föräldraskap. Metoden har framför allt hjälpt vår son att utvecklas. Han är numera betydligt mer flexibel i sociala situationer, och vi märker hela tiden hur han blir mer utåtriktad, mer intresserad av andra, och hur hans ögonkontakt förbättras. Vi märkte direkt att vår relation med honom stärktes när vi började möta honom istället för att kräva att han ska anpassa sig efter oss.

Metoden har också varit värdefull för oss föräldrar. Det är underbart att få dela E:s värld och stötta utifrån det, och att tänka positivt och arbeta med sina begränsande föreställningar ger resultat på många andra områden i livet. Vi kommunicerar och samarbetar bättre än förr (vi är separerade sen 2004). Vi har även föreläst tillsammans för professionella inom vård och skola om hur vi jobbar med Son-Rise, och det har varit uppskattat. Principerna och metoderna är enkla men kraftfulla och inspirerande, och går att tillämpa för alla som möter autistiska barn i sitt jobb eller som förälder.

Jag brinner för att fler ska få nytta och glädje av Son-Rise och därför erbjuder jag både föreläsningar (själv eller tillsammans med mamman) och handledning för andra föräldrar.