Om Son-Rise

Felmeddelande

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i menu_set_active_trail() (rad 2405 av /storage/content/40/179540/jensmalmstrom.se/public_html/includes/menu.inc).

På hemsidan Autism Treatment Center of America finns massor med info, länkar och videofilmer kring Son-Rise.

Jag rekommenderar denna video (12 min 45 sek) för en bra introduktion till Son-Rise metoden, liksom infon på denna sida.

Makarna Bears och Samahria Kaufman utvecklade metoden på 70-talet för att hjälpa sin son Raun (som numera leder centret) och har sedan dess stöttat tusentals familjer med autistiska barn. Många av barnen har blivit av med sin diagnos efter att ha genomgått ett Son-Rise-program.

Son-Rise styrka ligger i dess positiva synsätt:

 • Barnets potential är gränslös
  Det går aldrig att veta hur mycket barnet kan lära sig eller utvecklas. Optimism och uthållighet är viktiga drivkrafter för alla som vill stötta utveckling. Genom Son-Rise får föräldrarna förhållningssätt och verktyg att må bra och se det positiva i alla lägen. Förhållningssättet smittar av sig till andra delar av livet!
 • Motivation, inte repetition, är nyckeln till all inlärning
  Om barnet är motiverat kommer det att välja att utvecklas. I ett Son-Rise-program utgår vi från barnets intressen och möter barnets försök och framsteg med energi, entusiasm och glädje för att hålla uppe motivationen.
 • Autism är ett relationsfunktionshinder, inte beteendeproblem
  Målet är att barnet ska utveckla sin förmåga att relatera till andra och få en stark självkänsla, inte bara ändra sitt beteende för att passa in i samhället.
 • Barnets "stimmande" beteenden är en möjlighet till kontakt
  Genom att möta barnet i det som de gillar att göra på egen hand skapas en kärleksfull kontakt där barnet känner sig accepterat. Ismande (som vi kallar det) hjälper även barnet att återhämta sig när det fått för mycket intryck, så det är inget vi avbryter eller undviker.
 • Anpassning av miljön
  I ett Son-Rise-program anpassas miljön efter barnets behov. Om barnet t.ex. är känsligt för sinnesintryck kan träningen ske i ett avskalat rum med tillgång till leksaker som barnet gillar och som stimulerar social utveckling.
 • Son-Rise går utmärkt att kombinera med andra metoder
  T.ex. dieter, HANDLE, lågaffektivt bemötande, sensory integration mm. Dock kan vissa metoder med annorlunda förhållningssätt kring belöningar, t.ex. tillämpad beteendeanalys, fungera kontraproduktivt om du kör ett Son-Rise-program.

  En vanlig fråga, framför allt från professionella, är om metoden är evidensbaserad (dvs vetenskapligt undersökt och bevisat effektiv). Det finns gott om forskning som stöder de viktigaste beståndsdelarna: att förhållningssätt och förväntningar är viktiga, att en avskalad miljö underlättar för autistiska barn, att barnens repetitiva beteende hjälper dem att återhämta sig och samla kraft. Det finns även forskning (info finns här) som visar att en signifikant andel föräldrar tycker att metoden gett resultat. Det är svårt att jämföra tillämpningen från fall till fall eftersom varje barn och familj är unika och allt anpassas efter barnets förmåga och motivation i varje given stund. Skulle vi möta alla barn likadant skulle det alltså inte vara Son-Rise.

  De flesta som väljer att köra Son-Rise gör det för att förhållningssättet känns logiskt och rätt både i hjärnan och hjärtat, och för att de snabbt upplever resultat i form av kontakt och utveckling hos barnet.

  Kontakta mig gärna om du har frågor, så svarar jag så gott jag kan. :-)